Description
Cvetlični med je po svojih senzoričnih lastnostih lahko raznovrsten, saj so te odvisne od vrste cvetov, na katerih so čebele nabrale nektar. Značilno zanj je, da je dokaj svetel in po okusu srednje do močno, celo zelo močno sladek, ter da ima pekoč pookus po sladkem. Barva cvetličnega medu je lahko zelo različna, najbolj ga prepoznamo po svetlo rumeni oz. rumenkasto rjavi barvi. Zaradi večje vsebnosti cvetnega prahu je po večini moten, le redkokdaj bister.
Običajno hitro kristalizira. Kristali so lahko zelo drobni ali veliki in grobi. Barva kristaliziranega medu je svetlejša od nekristaliziranega, lahko je od svetlo rumene do svetlo rjave. Kristalizacija je naraven pojav, ki ne vpliva na kakovost medu. Kristalizirani med ponovno utekočinimo s segrevanjem. Neizpodbitno je namreč dokazano, da pri vsakem segrevanju medu zmanjšamo njegove zdravilne lastnosti, in to tudi v primeru, če ga segrevamo le do predpisanih 40 stopinj Celzija.
Okus in kvaliteta cvetličnega medu je odvisna predvsem od kvalitete travniških cvetlic, na katerih čebele zbirajo nektar. Običajno ima izjemno poln okus. Cvetlični med vsebuje veliko eteričnih olj, vitaminov, mineralov, je raznolik in zato primeren tudi za otroke.
Pomaga srčnim bolnikom, bolnikom s težavami z dihali, pri krepitvi imunskega sistema, je znano naravno zdravilo proti alergijam (posebno proti senenemu nahodu), pomaga pri izčrpanosti organizma…
Cvetlični med je nepogrešljiv za zajtrk, namazan na kruh. Lahko ga uporabimo kot sladilo za čaj ali kavne napitke. Lahko ga jemo kar z žlico, odličen je pri peki peciva, priporočamo ga tudi kot dodatek skuti, sadju, kosmičem ali jogurtu, je okusen na kruhu ali v pecivu, primeren je za pripravo lahkih mesnih jedi ter za pripravo solat in raznih napitkov.